A bababőr védelmében

A bababőr védelmében. A bőrérzékenység kialakulása leginkább a vékony, világos bőrűeket veszélyezteti, de ettől függetlenül minden bőrtípuson megjelenhetnek a szimptómák, melyek megszüntetéséhez tudatos, következetes, szakszerű és kíméletes bőrápolásra van szükség. Az érintettek forduljanak bőrgyógyászhoz a problémával Dr Beleznay Gyöngyike bőrgyógyásszal beszélgettünk. Miért is nagyon fontos a megfelelően megválasztott bőrápolás, mire figyeljünk oda a mindennapokban?
Vegyük sorra, milyen megpróbáltatásoknak van kitéve a picik bőre a napon?

Csemetéink bőre sokkal vékonyabb, s védelmi funkciója is lényegesen gyengébb,mint a felnőtteké, így fokozottabban oda kell figyelnünk arra, hogy szakszerűen óvjuk bőrüket úgy a külső, mint a belső károsító hatásoktól. Én most elsőként inkább a külső veszélyekről szólnék. Ilyen például az UV sugárzás, ami napjainkra olyan erőssé vált, hogy már az árnyékban is le lehet égni! A strandok klóros vize – még a pancsolókban is! – szintén sokkolja a gyermekek bőrére. S akkor még nem említettem a légszennyezettséget, az esetenként magas páratartalmat, a szél szárító hatását, a meleg miatti fokozott izzadást, vagy a rosszulmegválasztott babaápoló szereket.

 • Ilyen traumákat követően a bababőr, hogy valóban selymes maradhasson, megérdemli a kényeztetést!

Vitathatatlan. Ám ezen túl én azon a véleményen vagyok, hogy aprócska és nagyobbacska gyermekeink bőrápolására minden évszakban – az arra jellemző sajátosságokat figyelembe véve – különös gondot kell fordítanunk. Ha nem ezt tesszük, előbb-utóbb megjelenhetnek a különböző bőrpanaszok, gondolok itt a bőrérzékenységre, ótvarra, atopiára, ekcémára, meleg kiütésre, pattanásra stb. Fontos tudatosítani azt is, hogy az egészséges bababőr szempontjából az sem közömbös, milyen ételt fogyasztanak a picik, gondoljunk csak a gyakran allergiát okozó mesterséges élelmiszer adalékanyagokra, a különféle élelmiszerérzékenységre.

 • Említette a helytelenül kiválasztott ápolószereket. Ön, mint szakember milyen termékeket ajánl az anyukák figyelmébe?

Tekintettel a nyár végére, illetve, ha érzékeny bőrű a gyermekük minden esetben hagyják a boltok polcain a színpompás, illatozó csábítgató tusfürdőket, habfürdőket, samponokat, ha azokban a bőrt szárító, irritáló anyag található. Helyettük inkább használják a Babé speciálisan érzékeny bőrű babák és gyermekek számára alkotott Fürdető géljét, Testápoló krémjét, Popsi krémjét, illetve az Extra gyengéd samponját. E termékek kivétel nélkül mind tartósítószer- mentesek, hipoallergének, s az éretlen gyermekbőr számára olyan értékes összetevőket tartalmaznak, mint például a mandulaolaj, az F-, E-vitamin, s az omega 3-, 6 zsírsavak.Az összes bőrtípushoz használhatóak, ápolnak, és táplálnak.

 • Egyre több az érzékeny, illetve túlérzékenybőrű baba. Mi a kettő között a különbség, s örökölhető-e?

Röviden talán úgy fogalmazhatnám meg a kettő közötti eltérést, hogy az érzékeny bababőr az, amelyik bizonyos hatásokra – dörzsölésre, hőmérsékletre, egyes kozmetikai termékekre, stb. – érzékenyen reagál. A túlérzékeny bőr viszont gyakorlatilag minden hatásra és minden készítményre „reflektál”, kivörösödik, viszket, kiütések jelennek meg rajta. S, hogy örökölhető-e? Nos, a genetikai hajlamosító tényezők bizonyos esetekben, mint például a rosacea, kimutathatók. Ugyanakkor az érzékeny bőrű szülőknek nem feltétlenül lesz érzékeny bőrű az utódjuk.

 • Tippek és tanácsok a bőrápolásban:
 • A fürdővíz víz optimális hőfoka: 36-37C fok. Ne használjunk fürdőhabot, nagyon kiszárítja a bőrt.
 • Maximum tíz percet töltsön a baba a fürdővízben, de még ennél is jobb, ha csak zuhanyoztatjuk.
 • A fürdető gélt nedves bőrre vigyük fel, majd alaposan öblítsük le.
 • Mosakodás után a bőrről könnyed mozdulatokkal itassuk fel a nedvességet, semmiképp ne dörzsöljük.
 • Külön figyeljünk a hajlatokra, ne maradjanak nedvesek.
 • Minden fürdetést követően használjunk testápolót, gyengéden masszírozzuk a bőrbe.
 • Ne feledkezzünk meg a popsi krémről, ami megelőzi, enyhíti a pelenkadermatitiszt, szárazon tartja, hámosítja a bőrt, s nem utolsósorban gátolja a fertőződést.

További hasznos információkat talál a Pezomed Kft oldalán, a Psorioderm Laboratories Kft oldalán, valamint a termékeket meg is vásárolhatja az Eventus Pharma webáruházban.

 

Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

KövessEN a közösségi oldalainkon:

 

 


© Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

 

További Publikációk