A rejtőzködés nem megoldás!

Pszoriázis. A rejtőzködés nem megoldás! Érzelmi elhatárolódás, elidegenedés… A pszoriázis rendkívül látványos betegség, a populáció közel 2 százalékát érinti, és nem válogat férfiak vagy nők között. A bőrön megjelenő elváltozásokkal küzdő embereknek nehéz szembesülni azok tekintetével, akik rácsodálkoznak a látható helyeken jelentkező.
Mitől félnek jobban a pikkelysömörös nők?

Egy Amerikában végzett kutatás szerint a nőknél már a betegség felismerésekor komolyabb lelki válság alakulhat ki mint a férfiaknál, és a látványos tünetek miatt a betegség könnyen az érintett nő és szerettei közé állhat. A testi elhatárolódás idővel érzelmi eltávolodássá minősül, megmételyezve ezzel a családi kapcsolatokat és a közeli barátokkal való viszonyt is. A nőket a tanulmány szerint leginkább azok a foltok viselik meg, melyeket nem takar el a ruha, a nem látható helyeken lévő tünetek inkább csak később vezetnek lelki sérüléshez. Leginkább a fej, haj környéki pszoriázist találják a nők a legzavaróbbak, mert ez az igénytelenség látszatát keltheti. A kutatásról megkérdezett orvosok szerint viszont ezek az érzések férfiakra is épp olyan jellemzőek, mint a nőkre, csak a nők hajlamosabbak a sírásra és a kiborulásra még a rendelőben is, amikor betegségükkel felkeresik a bőrgyógyászt. Érdekes módon a megkérdezett orvosok szerint nem a betegség súlyossága határozza meg az érzelmi kiborulás erősségét, hanem a betegség láthatósága. Ráadásul a pikkelysömörös betegeknek a párja legtöbbször elfogadja a betegséget és az intim együttlétek nem az egészséges fél miatt szűnnek meg, hanem a beteg fél az, aki visszautasítja ezeket az alkalmakat, mert saját magát nem képes elfogadni.

  • Inkább ápolja, mint eltakarja

Legnagyobb közhellyé váló „mai rohanó világ” a lelketlenség; a felszínesség és a közöny életterülete; ahol az érzékeny ember páncélt „növeszt”; jelmezt hord vagy maszkot; visel. A pszoriázissal, magyarul pikkelysömörrel kapcsolatban sokak élnek tévhitekben. A legnagyobb tévhit, hogy fertőző, és nem tehetünk semmit ellene. Pedig a tünetek kialakulásában és súlyosságában számos külső tényező játszik szerepet, melyeket tudunk befolyásolni. Életmódváltással és jó döntéseket hozva a betegség ápolását illetően, esély van arra, hogy az érintettek kordában tartsák a tüneteket. Bőrbetegségek esetében különösen fontos; hogy testünk jó minőségű; gazdag; hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel érintkezzen; hiszen a fokozatos javulás növeli; az önbizalmat; a lélek regenerálódását.

  • Gyors hatás helyett maradandó: Bár a hagyományos gyógyászat előnyben részesíti a szteroidos megoldásokat, amivel rövid idő alatt látványos javulás érhető el, ám a szteroid elhagyása után visszaesés tapasztalható, hisz a szteroidok hatására gyengülő immunrendszer egyre erősebb tüneteket produkálhat.
  • Holisztikus szemlélet nélkül nem irányíthatunk: Egyrészt a testi tünetek kezelése mellett a lelki ápolásra is szükség van, hiszen a tünetek alakulása szinte minden betegnél összefüggésben van pszichés tényezőkkel. Másrészt a holisztikus szemlélet azt is jelenti, hogy ne csupán a problémás bőrfelületeket kezeljük, hanem az egész testet ápoljuk, lehetőleg speciális hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel.
  • Nem elég a zsíros, ha nem tápláló: A kizárólag erős zsírtartalmú krémek csak a pikkelyek felpuhítását segítik elő, de nem ápolják az elszarusodott réteg alatti gyulladt bőrt. A zsírok mellett szükség van még a megfelelő, természetes hatóanyagokból kivont összetevőkre, amelyek hozzájárulnak a bőr táplálásához, hidratálásához, nyugtatásához és a felesleges hámrétegek eltávolításhoz is.
  • Magyar minőség, ami segít minőségibb életet élni

Jó hír, hogy itthon is gyártanak valóban minőségi hazai kozmetikumokat pikkelysömörös bőr ápolására. A Debreceni Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Klinikája egy kettős vak placebo kontrollált vizsgálatban enyhe és középsúlyos pszoriázissal küzdő betegek bevonásával igazolta, hogy a magyar Psorioderm Laboratories Ltd. által a pikkelysömörös bőr ápolására kifejlesztett, aktív hatóanyagokban gazdag krémkozmetikum napi használata szignifikánsan képes enyhíteni a pikkelysömör tüneteit és a szteroidok szükségességének gyakoriságát. A Psorioderm termékek gondosan válogatott, természetes összetevőkből állnak, illatanyag-, parabén-, kátrány és minden más „káros” anyagtól mentesek. Megtalálhatóak benne a bőr megfelelő táplálását, hidratálását, nyugtatását és felesleges hámrétegeinek eltávolítását segítő gyógynövénykivonatok, holt-tengeri sók, természetes növényi olajok, vitaminok, és ásványi anyagok.

  • Mit javasol a bőrgyógyász?

Megnyugtató érzés, hogy elérhetőek olyan magyar innováció alapján készített termékek, melyek eredményesen veszik fel a harcot a pszoris plakkokkal szemben. A Psorioderm® termékcsalád tagjai csupa természetes anyagot tartalmaznak, és 2012-ben szakmai zsűri előtt is bizonyítottak! A plakkok hámlasztásának érdekében a Psorioderm® termékek szalicilsavat tartalmaznak, használatuk 3 éves kor alatt nem javasolt. Babáknak és érzékeny bőrű felnőtteknek a szalicilsavmentes Psorioderm® Szenzitív krémet javasoljuk, mely hozzáadott jojobaolajjal és mézzel még puhábbá varázsolja a bőrt! Mi a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán a Psorioderm szenzitív termékcsaládot javasoljuk az érzékeny bőrűek, és a három év alattiak számára. A három év feletti gyermekeknek, és a felnőtteknek pedig már alkalmazható a Psorioderm termékcsalád!

Összegzésként tehát elmondhatjuk, hogy a pikkelysömör bár nem gyógyítható, de megfelelő, egyénre szabott kezeléssel jól karbantartható bőrbetegség, melynek gondozásához bőrgyógyász szakorvosra valamint az orvos és beteg jó együttműködésére van szükség.

Az ekcémás, atópiás és érzékeny bőr többnyire szalicilsavmentes készítményeket tolerál, mert esetükben a bőr megnyugtatása a legfontosabb. Bár nem egyszerű, de törekedni kell a stressz csökkentésére is, tudatosan használva a relaxációs technikákat, tudatosan lassítani a tempón. Lelkünket terápiás eszközökkel, finom módszerekkel ápolhatjuk, de fizikai testünk fizikai gondozást igényel. Fokozott odafigyeléssel a bőr meghálálja a gondoskodást, s így talán már a léleknek is könnyebb dolga van, hogy leve(he)sse páncélját. Parabén- és szalicilsavmentes Psorioderm® Szenzitív termékek az ekcémás, atópiás, pikkelysömörös és szeborreás bőr napi ápolására ajánlottak, már 3 éves kor alatt is. Hozzáadott jojoba-, akácméz kivonattal, shea vaj- és E-vitamin tartalommal rendelkeznek.

További hasznos információkat talál a Pezomed Kft oldalán, a Psorioderm Laboratories Kft oldalán, valamint a termékeket meg is vásárolhatja az Eventus Pharma webáruházban.

Ismerje meg termékeinket!

PSORIODERM KRÉM 50ml

PSORIODERM KRÉM 100ml

PSORIODERM KRÉM 200ml

PSORIODERM SAMPON 250ml

PSORIODERM TESTÁPOLÓ 250ml

PSORIODERM TUSFÜRDŐ 250ml

PSORIODERM SZENZITÍV KRÉM 50ml

PSORIODERM SZENZITÍV KRÉM 100ml


 

PSORIODERM SZENZITÍV SAMPON 250ml

PSORIODERM SZENZITÍV TESTÁPOLÓ 250ml

PSORIODERM SZENZITÍV TUSFÜRDŐ 250ml

 

Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

KövessEN a közösségi oldalainkon:

 

 


© Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

További Publikációk