Bőrszárazság, atópia, ekcéma

Száraz, viszkető bőr - mi a teendő? A vastag, meleg ruhák alatt könnyebben veszít a bőr nedvességéből, de a kinti hideg vagy a jeges szél miatt is fokozott védelemre van szükség télen. Nem csupán a szabadon maradt arcot vagy kézfejet kell azonban ápolni, hanem a test bőrét - annak teljes felületét. Egyre gyakoribb probléma mind a felnőttek, mind a gyermekek körében a száraz, viszkető bőr. A megváltozott életkörülmények, a táplálkozási, tisztálkodási szokások módosulása következtében nagyon gyakran alakul ki bőrszárazság. A száraz bőr gyakran viszketést okoz, ami következtében egyre többször vakarózhatunk, így fokozódhat a bőr sérülékenysége. Ez főleg idősebb korban okoz problémát, ugyanis a korral amúgy is csökken a faggyútermelés, ezért idős embereknél fokozottan figyelni kell a viszketés csökkentésére és a száraz bőr kezelésére.
Nem mindegy tehát mivel és hogyan mosakodunk!

A száraz bőr megtisztításához a kádfürdő helyett érdemes a zuhanyzást választani, melyhez olajos tartalmú tusfürdőt használhatunk, illetőleg a kádfürdőzés alkalmával a száraz bőr igényli a plusz mennyiségű fürdőolajat. Az olaj hatására zuhanyzás, fürdés közben a száraz bőr érzete olajossá válik, de a törölközés során ez a síkos érzés megszűnik. A Babé hidratáló testápolója és tusfürdője a száraz bőr kitűnő tisztítószere, hidratálója. Mivel ősszel – az időjárásnak megfelelően – fokozatosan egyre több ruhát hordunk, egyre többet érintkezik bőrünk textil anyaggal, ami irritálhatja azt.
A száraz bőr nem feltétlenül jelent betegséget, hidratáló tusfürdő és hidratáló testápoló együttes használatával akár néhány hét alatt megfelelő módon visszaállítható a száraz bőr normál pH-értéke. A Babé termékei gazdagok hidratáló összetevőkkel rendelkeznek és anti-irritáns anyagokat tartalmaznak.

  • Atópia, ekcéma

Az atópiás bőrgyulladás egyre gyakoribb, sajnos leginkább gyermekeken jelentkező betegség. Ennek alapja az immunrendszernek egy sajátos gyengesége, amit atópiás alkatnak nevezünk. Az atópiás alkatúakra sok esetben jellemző, hogy az ekcéma mellett gyakrabban fordul elő asztma, szénanátha és egyéb allergiás betegségek. Nagyon jellegzetes tünet az atópiás gyermekeknél tapasztalható száraz bőr és az ezzel járó viszketés.
Ahogy feljebb már említettük: az évszakváltás, de emellett a stressz is erősítheti az atópiás tüneteket. Az ősszel elkezdődő hideg hónapok során belobbanhat az ekcéma: a viszketés érinti a bőr barrier funkcióját (vagyis a nedvesség megtartására és az irritáló anyagok távol tartására való képességét). Az atópia és az ekcéma jellemző tünetei sokszor már csecsemőkorban megjelennek, s ne feledjük: a kialakult tünetek kezelése orvosi feladat, ám a kis (és nagy) betegek gyógyításának érdekében otthon is sokat tehetünk.
Nem mindegy, hogy a száraz, atópiás bőr tisztításához milyen szereket használunk! A Babé dermokozmetikumok között csecsemők, gyermekek és felnőttek számára is találunk olyan termékeket, melyek kifejezetten a speciális igények szerint kerültek kifejlesztésre. A száraz, atópiás bőr kezelésénél minden esetben – még a tünetmentes periódusban is – speciális fürdető és testápoló használata ajánlott a bőr zsírozása, táplásása céljából.

  • Fürdeni mindenkinek kell

Természetesen az ekcémás bőrű gyermekeknek is kell tisztálkodni, sőt: számukra speciális fürdető használata ajánlott. Az atópiás gyermek bőre száraz, hamarabb megtelepszenek rajta a kórokozók, ezért a mindennapi fürdés elengedhetetlen a fertőzések megelőzése szempontjából. Ajánlatos a zuhanyzás, vagy a rövid fürdő. A Babé érzékeny bőrre kifejlesztett fürdető géljét a száraz, viszkető bőr napi tisztítására ajánljuk. A fürdető gél 20% mandulaolajat és feketeribizli-kivonatot tartalmaz, gazdag omega 3 és 6 esszenciális zsírsavakban. Fenntartja a bőr természetes hidratáltságát és védelmét. Parabenmentes, és különleges, allergénmentes illatanyagot tartalmaz.
Ha már kinőttünk a babakorból a száraz, ekcémás bőrt ekkor is ápolni kell! Ilyen esetekben ajánljuk a Babé Omega tusfürdőjét, mely mélyen hidratálja a száraz, kipirosodott bőrt, növényi hatóanyagai táplálják az érzékeny bőrfelületet.

  • Száraz bőr, ekcéma, atópiás bőr gyermekkorban

A Babé új gyermekvonala olyan fürdetőket és testápolókat is tartalmaz, melyek kifejezetten az érzékeny bőrű babák számára készült. Az ő esetükben kifejezetten fontos, hogy pótoljuk az elveszett zsír mennyiségét, tápláljuk, védjük a bőrt. Mivel a száraz bőr okozta viszketés (és nyűgösség) tönkre teheti az egész család éjszakáját, nagyon fontos, hogy lefekvés előtt kellően hidratáljuk, tápláljuk a gyermekek bőrét!

  • Hidratálás, hidratálás, hidratálás

A sérülékeny, száraz bőr hidratálása segíthet a gyulladások megelőzésében és a viszketés csökkentésében, ami fontos, mivel a vakarózás csak tovább irritálja az amúgy is gyulladt bőrt. A szakorvos felírhat gyógyszert ekcéma kezelésére, de bizonyára azt is tanácsolja, hogy megfelelően puhítsuk, ápoljuk a bőrt és kisebb életmódváltásra is szükség lehet.
A hidratálókkal történő ápolás alapvető fontosságú a bőr természetes védő funkciójának a helyreállításában, ami segít a nedvességet megtartani, az irritáló anyagokat pedig távol tartani. Alkalmazzon hidratálót legalább naponta kétszer, vagy akár többször is, ha erre van szükség. A Babé kifejezetten gyermekek és babák számára készült Testápoló krém érzékeny bőrre elnevezésű testápolója vitaminokat és növényi eredetű aktív összetevőket tartalmaz, gazdag lipidekben és omega 3 és 6 zsírsavakban, melyek jó állapotban tartják a bőrt, helyreállítják és erősítik védőrétegét.
A Babé gyermekvonal termékei hipoallergén termékek, melyek szigorú bőrgyógyászati és gyermekgyógyászati ellenőrzésen mentek át. A termékek alkohol- parabén- és színezékmentesek, és illatanyagaik allergénmentesek. A felnőttek megerősödött bőrének hidratálására a Babé Omega testápolóját, az extrém száraz bőrre pedig a Babé Urea testápolóját ajánljuk.

  • PEZODERM TERMÉKEK

Ismerje meg termékeinket!

Pezoderm fürdetőkrém 250g

Pezoderm védőkrém 125g

Pezoderm védőkrém 250g

Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

KövessEN a közösségi oldalainkon:

 

 

 

© Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

További Publikációk