Csalóka tavaszi napfény

Sétálunk, sétálunk, az árnyékban lecsücsülünk… Irány a friss levegő, ami jót tesz a babának és a mamának is! A tavaszi nap szabadba hívogató sugarainak nem lehet és nem is kell ellenállni, de vigyázzunk, mert ilyenkor még meglehetősen csalóka az időjárás. Fontos a fokozott odafigyelés. A szabad levegőn tartózkodás felkelti a gyermekek érdeklődését, vidámabbá, élénkebbé, mozgékonyabbá teszi őket. Mivel az immun - és bőrrendszer folyamatosan fejlődik az első életévekben, és a gyerekek bőre még nagyon érzékeny, a szabadban és napon történő játék fokozott figyelem mellett történhet.

MIT MOND A BŐRGYÓGYÁSZ?

Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász szakorvostól megtudtuk, hogy a gyermekek bőre csak 15 éves koruk körül vastagszik meg annyira, hogy megfelelően védjen a nap káros hatásaitól. A kicsik
bőre azért éghet le nagyon könnyen, mert a sejtjeik regenerációja még nem érte el a végső fokot, ezért nagyon fontos, hogy ne vigyük őket tűző napra. Egyetlen hatékony készítmény sem helyettesíti a szülői felelősséget és a józan észt.

Fontos a fokozott odafigyelés.

A szabad levegőn tartózkodás felkelti a gyermekek érdeklődését, vidámabbá, élénkebbé, mozgékonyabbá teszi őket. Mivel az immun - és bőrrendszer folyamatosan fejlődik az első életévekben, és a gyerekek bőre még nagyon érzékeny, a szabadban és napon történő játék fokozott figyelem mellett történhet.

Csalóka tavaszi nap.

Annak érdekében, hogy megóvjuk a kicsik bőrét, fontos, hogy lehetőleg 11 óra elôtt és 15 óra után tartózkodjunk vele a szabadban. Ha a séta mégis a kritikus időszakra esik, akkor lehetőleg szűrt fényben, árnyékos helyen sétáljunk. Mivel már a májusi nap is sokszor erősen tűz, ebben a hónapban is fontos a megfelelő fényvédelem, főleg a ruhával nem fedett részek, mint az arc, a kéz és a lábak igénylik a fokozott figyelmet.

Májusi bőrápolás a BABÉ-val!

  • Fényvédelem

A BABÉ fényvédő készítményeket kifejezetten a gyermekek igényeinek megfelelően fejlesztették ki, így már csecsemőkortól használhatók. De más védelmet igényelnek a csecsemôk, mint a nagyobbacskák. Az előbbi korosztálynál elegendő az alacsonyabb faktorszámú védelem (BABÉ 30), hiszen őket árnyékban tudjuk tartani. A játszótéren szaladgáló gyerekeknél azonban fontos a fokozottabb védelem (BABÉ 50+), mert őket intenzívebben éri a nap. A séták, játszótéri időtöltések vagy a nyári fürdőzések előtt körülbelül fél órával kenjük be fényvédő krémmel azokat a testrészeket, amelyeket ér a nap. Az érzékeny bőrűeknél mindvégig a magasabb, a kevésbé érzékenyeknél idővel lehet az alacsonyabb faktorszámú BABÉ készítményt használni, amelyik víz- és dörzsölésálló. Figyelem! Mindezek ellenére húsz perc vízben tartózkodás, majd az utána következő alapos törülközés után fontos megismételni a kenést.

  • Hogyan napozzunk, hogyan védjük gyermekeinket a napfénytől?

A napégés elkerülése érdekében kez­detben pár percet töltsünk napon, majd óvatosan növeljük az időtarta­mot. Délidőben, 11-15 óra között kerül­jük a tűző napot. Magas, akár 90-100% is lehet a fényvisszaverődés a vízparton, a hó felszínéről 80%. Sziklapartok, házak oldal­falai, homokos tengerpart esetén +25% az UV-sugárzás. Az I-es és II-es bőrtípusú embereknek, cse­csemőknek, kisgyermekeknek akkor is óvni kell a bőrét, ha csak sétálnak az utcán, vagy ha a gyerekek játszanak. A napszemüveg, kalap, sűrű szövésű, szellős ruha kiszűri az UV-sugarak egy részét, mellette azonban ajánlott fényvédő krém használata, külö­nösen a ruhával nem fedett testrészekre. Gondoskodnunk kell a folyadék pótlásáról, hiszen a folyadékvesztés akár észrevétlenül is történhet a nagy melegben. Gyümölcslé, ásványvíz ajánlott. Egyévestől fiat alabb csecsemőt soha ne vi­gyünk a tűző napra, és lehetőleg a kisgyer­mekek is árnyékban játsszanak.

BABÉ-bizalom

A fényvédelmen kívül vannak egyéb fontos dolgok is, amelyekre folyamatosan, de a melegben még inkább figyelni kell a gyermekek bőrápolása kapcsán. A BABÉ családi kozmetikumok gyermekápolási termékeinek megalkotói felismerték ezt, és kifejlesztették azokat a készítményeket, amelyek együttes alkalmazása megfelelő védelmet nyújt gyermekünk bőrének. Bizalmat keltenek a természetes növényi hatóanyagok, és hogy mentes a mesterséges tartósítószerektől, kártékony színezékektől és illatanyagoktól. A csomagoláson található kedves állatfigurákról a gyermekekkel együtt kitalálhatunk történeteket, amelyek az ápolást is játékos kikapcsolódássá tehetik.

  • Fürdetés ÉS HIDRATÁLÁS

A melegedő időben különösen fontos, hogy olyan BABÉ géllel fürdessünk, amely megőrzi a gyermek bőrének pH-értékét. A levegőzés, a napsugarak, a homokozás, a fürdőzés szárítja a bőrt, ezért az arc- és testápolásnak kiemelt fontossága van ebben az időszakban.

  • Hajápolás

A gyermek fejbőre a melegebb napokon jobban megizzadhat, a játék hevében erősebben koszolódhat. Ezért gyengéd, mindennapi használatra alkalmas BABÉ extra gyengéd samponnal mossuk a haját, ami emellett nem csípi a szemet, alkohol- és parabenmentes.

  • Popsivédelem

Melegben a szokottnál gyakrabban jelentkezhetnek pelenkakiütések. Ezek elkerülése érdekében használjunk bőrpuhító, regeneráló és hámosító hatású BABÉ popsikrémet, amely védi a bőrt az irritáló anyagoktól.

További hasznos információkat talál a Pezomed Kft oldalán, valamint a termékeket meg is vásárolhatja az Eventus Pharma webáruházban.

Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

KövessEN a közösségi oldalainkon:

 © Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

További Publikációk