Pikkelysömör, tudatosan tegyünk ellene!

A tudomány jelenlegi állása szerint a pszoriázis, közismertebb nevén a pikkelysömör genetikai eredetű betegség. A provokáló környezeti hatások kiiktatásával, személyre szabott étrenddel, valamint a szisztematikusan végzett, gondos testápolással a tünetmentes időszakokat jelentősen, meg lehet növelni. A pikkelysömör olyan betegség, aminek gondozása sok türelmet, törődést igényel még a tünetmentes időszakokban is! Magyarországon mintegy 150–200 ezer ember érintett e betegségben, amelyet teljesen meggyógyítani jelenleg nem,de kezelni lehet.
Mit mond a szakértŐ?

Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász szakorvostól megtudtuk, hogy olyan termékeket érdemes választania mindenkinek, amelyek bőrgyógyászatilag teszteltek, összetevőik gondosan válogatott, természetes alkotórészekből állnak, és segítenek a bőrt egészségesebbé tenni, ezáltal nem okozunk plusz stresszt szervezetünknek. Fontos megjegyezni, hogy

 

A pikkelysömör olyan krónikus, visszatérő, gyulladásos bőrbetegség, amely autoimmun eredetű, és mindenekelőtt genetikai hajlamon alapul. Több apró génhiba együttes előfordulása és többnyire valamilyen külső provokáló tényező (például egy horzsolás, a ruha dörzsölése, egy csípés vagy egy oltás) is szükséges a hajlam kialakulásához. A betegség családi halmozódást mutat, de nem lehet megjósolni, hogy kinél jelentkezik a betegség, és kinél nem. A pszoriázis életünk során bármikor felléphet, de leggyakrabban a fiatal felnőttkorban bukkan fel először. Sokan úgy vélik, hogy a háttérben lelki ok is állhat, a stressz általában rontja a tüneteket. A pikkelysömör olyan betegség, aminek gondozása sok türelmet, törődést igényel még a tünetmentes időszakokban is! Az elhízás és a túlsúly növeli a pikkelysömör rizikóját. Ajánlott száműzni az étrendből a finomított szénhidrátokat – fehér liszt, cukor –, mivel provokáló tényezők lehetnek, csakúgy mint a mesterséges tartósítószerek, színezékek, édesítőszerek, ízfokozók.

  • Anya-sarok.

Bőrünk egységes szervként működik, táplálkozik, lélegzik, ezért a foltokban történő, időszakos ápolás nem elegendő. Emellett nélkülözhetetlen, hogy az érintettek természetes alapú és valóban tápláló hatóanyagokban gazdag készítményeket alkalmazzanak a mosakodás / fürdés, hajmosás és krémezés során, s ha csak lehet, igyekezzenek kerülni a stresszt, próbálják minimálisra csökkenteni a dohányzást, a kávé-, esetleg alkoholfogyasztást. Ezt pedig nemcsak a bőr, de más szervek is örömmel fogadják majd.

  • Gyerek-sarok.

Gyermekünk pikkelysömörének kezelésében – a folyamatos ápolás mellett – komoly segítségünkre lehet, ha le is jegyezzük, mi történt vele: milyen környezeti hatások érték, mit evett-ivott, nassolt, s hogy benyomásunk szerint milyen tényezők hatására javultak, avagy rosszabbodtak a tünetei. A bőr kenegetése nem csupán testi javulást eredményezhet, de sokat jelent az anya-gyermek viszony megerősítésében is.

  • Havi tippünk – Amit az ideális bŐrápoló termékek tudnak:
  • megnyugtatják az irritált bőrfelületet,
  • csillapítják, megszüntetik a viszketést, az irritációt,
  • csökkentik a bőr hámlását,
  • magas nedvességtartalmuk miatt regenerálják a száraz, felrepedezett bőrt,
  • hatékonyan pótolják a bőr hiányzó zsiradékait,
  • lehetőség szerint nem tartalmaznak ként, kátrányt és szteroidokat.
  • Mit javasol a bőrgyógyász?

Megnyugtató érzés, hogy elérhetőek olyan magyar innováció alapján készített termékek, melyek eredményesen veszik fel a harcot a pszoris plakkokkal szemben. A Psorioderm® termékcsalád tagjai csupa természetes anyagot tartalmaznak, és 2012-ben szakmai zsűri előtt is bizonyítottak! A plakkok hámlasztásának érdekében a Psorioderm® termékek szalicilsavat tartalmaznak, használatuk 3 éves kor alatt nem javasolt. Babáknak és érzékeny bőrű felnőtteknek a szalicilsavmentes Psorioderm® Szenzitív krémet javasoljuk, mely hozzáadott jojobaolajjal és mézzel még puhábbá varázsolja a bőrt! Mi a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán a Psorioderm szenzitív termékcsaládot javasoljuk az érzékeny bőrűek, és a három év alattiak számára. A három év feletti gyermekeknek, és a felnőtteknek pedig már alkalmazható a Psorioderm termékcsalád!

Összegzésként tehát elmondhatjuk, hogy a pikkelysömör bár nem gyógyítható, de megfelelő, egyénre szabott kezeléssel jól karbantartható bőrbetegség, melynek gondozásához bőrgyógyász szakorvosra valamint az orvos és beteg jó együttműködésére van szükség.

Az ekcémás, atópiás és érzékeny bőr többnyire szalicilsavmentes készítményeket tolerál, mert esetükben a bőr megnyugtatása a legfontosabb. Bár nem egyszerű, de törekedni kell a stressz csökkentésére is, tudatosan használva a relaxációs technikákat, tudatosan lassítani a tempón. Lelkünket terápiás eszközökkel, finom módszerekkel ápolhatjuk, de fizikai testünk fizikai gondozást igényel. Fokozott odafigyeléssel a bőr meghálálja a gondoskodást, s így talán már a léleknek is könnyebb dolga van, hogy leve(he)sse páncélját. Parabén- és szalicilsavmentes Psorioderm® Szenzitív termékek az ekcémás, atópiás, pikkelysömörös és szeborreás bőr napi ápolására ajánlottak, már 3 éves kor alatt is. Hozzáadott jojoba-, akácméz kivonattal, shea vaj- és E-vitamin tartalommal rendelkeznek.

További hasznos információkat talál a Pezomed Kft oldalán, a Psorioderm Laboratories Kft oldalán, valamint a termékeket meg is vásárolhatja az Eventus Pharma webáruházban.

Ismerje meg termékeinket!

PSORIODERM KRÉM 50ml

PSORIODERM KRÉM 100ml

PSORIODERM KRÉM 200ml

PSORIODERM SAMPON 250ml

PSORIODERM TESTÁPOLÓ 250ml

PSORIODERM TUSFÜRDŐ 250ml

PSORIODERM SZENZITÍV KRÉM 50ml

PSORIODERM SZENZITÍV KRÉM 100ml


 

PSORIODERM SZENZITÍV SAMPON 250ml

PSORIODERM SZENZITÍV TESTÁPOLÓ 250ml

PSORIODERM SZENZITÍV TUSFÜRDŐ 250ml

 

Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

KövessEN a közösségi oldalainkon:

 

 


© Dr. Beleznay Gyöngyike - Minden jog fenntartva. A weboldalon található anyagok, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász engedélyével lehetséges. Amennyiben szeretné felhasználni a drbeleznay.hu weboldalon lévő anyagokat, úgy keresse Dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyászt. Köszönjük.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

További Publikációk